5 lekar runt lägerelden där du har tillåtelse att leka med din mat

Att sitta runt lägerelden är ett av de bästa sätten att ha trevligt tillsammans. Eldar är naturligt lugnande och lockar både till samtal och skratt – hos såväl stora som små. Kanske har det mer med grillade s'mores att göra än själva lägerelden, men oavsett vilket är en lägereld ett måste på utflykten till bergen eller skogen. Har du barn med dig? Här listar vi fem lägereldslekar där det är okej att leka med mat!

Popcornfrossa

Tekniskt sett är det kanske mer en aktivitet än en lek, men vilket barn vet egentligen skillnaden? Det enda du behöver är en popcorngryta för utomhusbruk, popcorn och kryddor. Sen kan du låta barnen vara med och förbereda, poppa och välja hur dessa vackra och krispiga skapelser ska smaksättas. En het brasa eller en bärbar grill och lite tålamod är allt som krävs.

Det fina med popcorngrytan är att den kan användas både över öppen eld och på grillen.

Färgad eld

Orange lågor är så förlegat. Varför sitta runt en helt vanlig lägereld när du kan skapa en bländande psykedelisk show? Genom att använda vanligt bordssalt eller kaffegrädde i pulverform kan du skapa magi i lågorna. Detta innebär att man kastar saker, som många barn tycker är roligt, och garanterar minst en timmes skoj. För att göra det mer lekfullt kan du skicka runt den önskade substansen – börja med salt och testa sedan de andra produkterna. 

Den klassiska marshmallowen

Allt som behövs för detta är marschmallowssugna barn eller vuxna och en eller två påsar marshmallows i vanlig storlek. Du börjar med en marshmallow och varje person säger frasen "knubbig kanin" (eller en annan rolig fras som du väljer) i tur och ordning, med marshmallow i munnen. Om ni klarar det går ni vidare till rond två: lägg till en andra marshmallow och upprepa "knubbig kanin" och så vidare. Det kan bli rörigt, men efter några varv i cirkeln har ni en klar vinnare. Det här är en av de bästa lägereldslekarna, eftersom även förlorarna kan rosta marshmallows när tävlingen är över. Och glöm inte att ta med grillspett eller en kniv så att ni kan tälja egna pinnar att fästa marshmallowsen på.

Kon-utmaningen

Detta är en variant av den klassiska brittiska leken "Mr Whippy" som involverar glass. Men när man campar kan glass bli lite väl kladdigt. Vi rekommenderar att man byter ut det mot vanliga M&M:s, små chokladbitar, små marshmallows och/eller strössel. Dela upp gruppen i två lag. Välj en person från varje lag som ska lägga sig ner på rygg med en glasstrut i munnen (den spetsiga änden nedåt). De andra lagmedlemmarna, som bara använder en sked, lägger ingredienser i struten i stafettform. När struten är full måste den ätas utan att använda händerna.

Ärtpipor

Till den här lägereldsleken kan du använda antingen ärtor eller mini-marshmallows – och vanliga sugrör. En skål med det ärtor eller marshmallows placeras i ena änden av lägerelden. Lagen måste gå runt elden med sugröret i munnen och suga in ärtan (eller marshmallow) utan att få in den i munnen, sedan gå tillbaka till sin plats i andra änden av lägerelden och lägga den i lagets skål. Målet är att varje lag ska komma tillbaka med så många ärtor (eller marshmallows) som möjligt. Laget som först fyllt den egna skålen vinner.

Prova gärna lekarna hemma först för att se hur dina barn reagerar. Alla fem lekarna passar både barn och vuxna och garanterar skratt (och eventuellt hysteri).

Are you in the right place