Svenska äventyr i unik natur

Allemansrätten skapar helt fantastiska förutsättningar att kunna njuta av Sveriges unika landskap. Snöra på dig vandringskängorna, packa ryggsäcken och slå läger var du vill – oförglömliga äventyr väntar där ute.

Utforska Skandinavisk Natur

Från slättlandskapen, de vidsträckta åkermarkerna, böljande kullarna och varierade kustmiljöerna i söder till de majestätiska bergskedjorna, myrarna och fjällsjöarna i norr. Den skandinaviska naturen är verkligen unik i sitt slag. Men även möjligheten att helt på egen hand ge sig ut och upptäcka den skiljer Skandinavien från många andra platser i världen. Här kan man snöra på sig kängorna, ta med stormkök och tält och leva i och av naturen i dagar, eller veckor.

Njut och värna om naturen

Allemansrätten ger oss friheten och möjligheten att uppleva allt det Sverige har att erbjuda – till fots eller med cykel, kanot eller skidor. Du kan röra dig fritt i vildmarken, plocka bär och svamp och ta ett dopp i en bäck eller sjö längs vägen. Men det är så klart även viktigt att respektera både natur och markägare där du är. Var försiktig så att du inte stör vilda djur och växter. Plocka inte fridlysta blommor, bryt inte av grenar på träd. Och allt du har med dig ut i naturen ska med hem igen så att du lämnar naturen i samma eller till och med bättre skick än du fann den. Var även noga med att följa lokala bestämmelser, det gäller inte minst i naturreservat och nationalparker eller där renar har sina betesmarker. Och sist men inte minst, genom att vandra på markerade leder och sätta upp tältet på avsedda tältplatser kan du vara säker på att inte slita på naturen i onödan.

Det finns över 400 vandringsleder att utforska i Sverige. Du kan njuta av nationalparker och unik skånsk natur på Skåneleden, västkustens karga, steniga landskap på Bohusleden eller Tivedens urskog på Bergslagsleden. Längre norrut finns såklart den 440 kilometer långa Kungsleden som sträcker sig från Hemavan i söder till Abisko i norr. Men du kan även njuta av mindre besökta vandringsleder som Treparksmötet där nationalparkerna Sarek, Padjelanta, och Stora Sjöfallet möts. Tack vare ledens höga kvalitet och unika natur är den en av Svenska turistföreningens fjorton Signaturleder.

Slå läger (nästan) var du vill

När du vill upptäcka naturen i Sverige är möjligheterna oändliga. Och det är något alldeles speciellt att kunna slå upp sitt tält och tända stormköket precis intill en stilla fjällsjö eller en porlande bäck. Har du inget eget tält går det alldeles utmärkt att övernatta i ett vindskydd längs vägen eller sova i någon av de drygt 200 övernattningsstugorna som finns över hela Sverige, från Skåne till Norrbotten – de är dessutom helt gratis så det är först till kvarn som gäller.

Övernattningen är en höjdpunkt på turen. Möjligheten att laga mat och blicka in i eldens dansande lågor en annan. Under normala omständigheter är det okej att göra upp en eld i den svenska naturen och det finns tusentals eldplatser och vindskydd som är tillgängliga för allmänheten. Däremot kan det under torra perioder vara förbjudet att elda även vid etablerade eldplatser. Det är viktigt att respektera dessa förbud eftersom skogsbränder får förödande konsekvenser både för natur, djur och markägare. Vill du vara helt säker på att kunna laga varm och god mat på ditt äventyr är det allt som oftast okej att tända ett stormkök, oavsett var i Sverige du befinner dig och under vilken årstid du är ute. För,god och vällagad mat behövs på alla äventyr!

Upplev friheten

Precis som för de allra flesta svenskarna finns naturen även i Primus rötter. Vi har utvecklat utekök som passar alla utflykter, utmaningar och väderförhållanden och har inspirerat utekockar i över 130 år. Ett av våra allra viktigaste löften är att göra det enklare och mer bekvämt för dig att uppleva friheten i naturen – oavsett om du njuter av en kväll med nära och kära runt lägerelden, en veckas vandring längs någon av Sveriges många fantastiska leder, eller ger dig ut på längre, mer krävande expeditioner i de svenska fjällen. Vi finns där för dig med målet att göra din upplevelse bekväm, minnesvärd och god.

Vandringens Must-Haves

Are you in the right place