Primus byter till kork

Primus är stolta över att ständigt arbeta för att bli ett mer hållbart företag. Ett av våra hållbarhetsfokus är vårt val av material med det långsiktiga målet att fasa ut fossil plast. Därav kork – ett hållbart material med många fantastiska egenskaper.

Kork: En hållbar, mångsidig och långlivad naturresurs

Korken vi känner till är den yttre barken på korkeken. Barken kan skördas när ett träd når 30 år och sedan ungefär vart nionde år under trädets livslängd (som kan vara över 200 år), vilket möjliggör över 15 korkskördar. Detta gör det till en naturlig och regenerativ resurs.

Kork har också många tekniska fördelar. Kork är vattenavvisande, lufttätt och kan formas till en mängd olika former och storlekar. För att få korken till den form vi vill ha, limmas små bitar ihop till antingen ett ark eller till den form som behövs. Större delen av världsproduktionen ligger runt Medelhavet, men vi köper vår kork från Kina eftersom den ligger närmare våra leverantörer.

En naturlig isolering för effektiv temperaturkontroll

Kork är också lätt och luftigt och ger bra isolering. Tidigare använde vi ett expanderat polystyrenskum (EPS) för vakuumflaskproppsisolering, men vi har ersatt skummet med kork för en liknande isoleringsprestanda men i ett naturligt material. Kork används i våra produkter för att hålla din mat eller dryck varm eller kall när du är ute.

För att begränsa värmeförlusten måste alla former av värmeöverföring förhindras: ledning, konvektion och strålning.

  1. Konduktiv värmeförlust kan undvikas genom att isolera med ett lätt material som förhindrar molekylerna att interagera med varandra (kork, lätt skum eller vakuum).
  2. Konvektion undviks med hjälp av en barriär mellan omgivningen och maten.
  3. Stoppa strålningsförlusten genom att använda en reflekterande yta som studsar värmestrålningen tillbaka in i maten eller dryc
Are you in the right place