33 år i isens grepp

Upptäckten av Andrée-expeditionen

Under många år var ingenjör Andrées spårlöst försvunna Nordpolsexpedition föremål för rykten och omfattande mytbildning. År 1930 blir det slut på spekulationerna, då besättningen på det norska sälfångstfartyget Bratvaag av en slump lägger till vid Vitön nära Svalbard. På den tiden är Vitön omgiven av ett brett polaristäcke och normalt omöjlig att angöra. Sommaren 1930 är temperaturen ovanligt hög och två av säljägarna går i land för att söka efter vatten.

På ön gör de en sensationell upptäckt. De finner en infrusen båt full av utrustning och en båtshake märkt ”Andrées pol.-exp 1896”. Vid närmare genomsökning upptäcks även två av expeditionsmedlemmarnas kvarlevor. Det sensationella fyndet blir upptakten till vad som för den tiden är ett mediedrev utan motstycke. Några norska journalister, som inte lyckas bli de första att intervjua Bratvaags besättning, undersöker platsen på egen hand. Nu har isen på Vitön smält bort ännu mer och den tredje kroppen, i det närmaste intakt skick, återfinns tillsammans med filmer, klädfragment, loggböcker och kartor. Kropparnas högtidliga återkomst till Stockholm utlöser en omfattande nationell sorg.

Nu gäller det att hantera det unika expeditionsmaterialet med största varsamhet. Några av Norges och Sveriges skickligaste vetenskapsmän utses för den svåra uppgiften. En av dagböckerna är insvept i sennegräs, en dåtida lösning för att hålla fötterna torra. De hoptorkade dagboksbladen lösgörs försiktigt med ammoniak och en gripande berättelse om männens kamp mot isen träder fram på sidorna. Uppgiften att framkalla filmerna visar sig vara extremt komplicerad men resulterar slutligen i beslöjade fotografier av hur den tunga båten släpas över höga isberg. I utrustningen finns även av ett primuskök med fotogen kvar i brännaren. Direkt efter ankomsten till Stockholm fylls köket med ny fotogen och kan trots sina 33 år i isen, "på 6 minuter bringa en liter vatten i kokning".

Moderna Reflektioner

En nutida äventyrare med erfarenhet av expeditioner i iskyla är Ola Skinnarmo, som seglat till Antarktis och är förste svensk att nå såväl nord- som sydpolen på skidor. År 2002 paddlade han kajak runt Svalbard i Andrées fotspår till Vitön. Efter besöket på ”den mest ogästvänliga plats som tänkas kan” hör Ola till dem som menar att det inte var förvånande att Andrée och hans följeslagare dog, utan tvärtom – att de överlevde så pass länge som de gjorde.

Stora delar av Andrées expeditionsutrustning finns numera på Grenna Museum utanför Jönköping. En del av utrustningen, bland annat primusköket, är med största säkerhet användbart än i dag. Trots alla de välbevarade och häpnadsväckande fynden har forskningen ännu inte lyckats ge svar på exakt vad som hände den olycksdrabbade trion efter ballonghaveriet nära nordpolen.

UPPTÄCK MER

Visa alla
Drinking Water in the Wild – How to Purify Water

Dricka vatten i naturen – så renar du vatten

Lär dig hur du säkert dricker vatten i naturen. Vi går igenom vattenrening, filter, kokning och tips för friluftsliv i fjällen.

The Right of Public Access – Your Key to Freedom in Nature

Vad är Allemansrätten? Allt du behöver veta för frihet i naturen

Allemansrätten innebär att du får vistas på privat mark och i skog utan att be om lov. Lär dig reglerna för att röra dig fritt och respektfullt i naturen.

Glamping – Luxury in the Outdoors

Glamping – Lyxigt friluftsliv

Glamping innebär att kombinera lyx tillsammans med friluftsliv, Campa utan att göra avkall på komfort.

Hike the Trails of Sarek – How to Plan a Mountain Trek in Sweden’s Last Wilderness

Vandra i Sarek – Planera din fjällvandring i vildmarken

Planera din vandring i Sarek – lär dig allt om packning, ruttval och säkerhet i Sveriges mest orörda fjällmiljö.

Outdoor cookingVegan outdoor cooking
The velo chef with a love for Primus
Are you in the right place
CANADA | $ (CAD)
CANADA | $ (CAD)
UK Store | £ (GBP)
UK Store | £ (GBP)
USA | $ (USD)
USA | $ (USD)