Väx med naturen – barnanpassat friluftsliv

Naturen är den bästa lekplatsen så friluftsliv med barn borde vara plättlätt. Ändå känns det kanske inte alltid självklart att ta sig ut med barn – och hur kan man locka med de lite äldre? Med knep, övning och rätt förhållningssätt kan du göra naturen till er hemmaplan. Här har vi samlat sju tips för att få barnen med på utelivet.

1. Hitta ett rimligt utflyktsmål

Det behöver inte vara långt bort om barnet är litet. En kort tur till närmaste skogsbacke är också friluftsliv, så strunta i om du själv ser bebyggelse mellan träden. Ditt barn tittar troligen mer på en knotig stock som det går att klättra på, en rolig skalbagge som kryper över stigen eller vatten som rinner i ett dike – perfekt att plaska i.

När barnet växer kan färden bli längre, men inte så lång att barnet tappar sugen och turen blir tråkig. Större barn kan behöva lite mer för att lockas ut: kanske sikta mot en våffelstuga eller badplats, eller hyra kanot eller SUP-bräda ihop?

2. Planera tillsammans

Så snart barnet blir lite större kan det vara med och planera äventyret. Delaktighet gör att nyfikenheten ökar. Ta fram kartan och visa vart ni ska. Låt barnet vara med och bestämma fika, snacks och måltider. Och även små barn kan packa sin egen ryggsäck (kanske med lite stöd från början). Det kan vara lärorikt – för både stora och små – att prata om vad man behöver när man är ute.

Prinsessklänning eller dinosauriedräkt hör till exempel till ”utelivets grundutrustning” som vuxna ofta glömmer bort. Lägg till skor, regn- och värmeplagg efter säsong, så är barnet rustat för det mesta i skogen. (Och hur gulligt är det inte med en prinsessa eller dinosaurie som utforskar hjortronmyr och blåbärsris?)

3. Bejaka bus och lek

Slå en kullerbytta, gå balansgång eller rulla er snurriga nerför en slänt. Hitta på vad som helst som gör att ni har roligt tillsammans. Slå dig ned på marken och lyssna på ditt barns funderingar medan han eller hon upptäcker naturen. Svara på frågor, men undvik impulsen att googla rätt på namnet på den konstiga skalbaggen – det kan ni göra när ni kommer hem. Tälj en barkbåt eller snickra en pilbåge i stället.

En fotboll eller en frisbee tar inte så mycket plats i packningen, men är ett sätt att leka sig framåt längs stigen. Och en frågelek av typen ”gissa vad jag tänker på” skingrar tankar om vandringen känns lång.

4. Skapa friluftsmys

Sätt guldkant på upplevelsen med bra pauser. Hellre många och små än att härda ut för att nå ett bestämt mål. Blanda nyttigheter med saker som barnet upplever som lyx: en morotsbit, en näve russin,en kaka eller en godisbit (se tips 2 om att planera tillsammans). Plocka fram godsaken när modet falnar, motvind blåser eller för att fira ett delmål. Det viktiga är inte vad ni äter, utan att ni skapar små stunder av mys och belöning som också håller vätskebalans och blodsocker i schack.

5. Gör ett basläger

Måltider förtjänar lite extra omsorg (utan att ni för den skull letar ihjäl er efter den ”perfekta platsen”). Gräv en fikagrop om det är snö (en mindre spade är i så fall bra att ha med). Eller hitta en annan bra yta – gärna med utsikt – att lägga ut filtar, fällar eller liggunderlag att sitta på. Låt barnet vara med och bestämma hur det ska vara. Här kan ni äta färdig matsäck eller laga mat ihop på stormköket (om barnet får hjälpa till blir det roligare, anpassa uppgift efter färdighet).

Härliga recept som passar hela familjen:

6. Höj ribban lite i taget

Börja med korta dagsturer och utöka räckvidden när vanan ökar. När man varit ute några gånger kanske man vill testa att sova utomhus i tält eller vindskydd?

Om ni inte har egen utrustning så finns det att hyra. Och om ni inte tältat så börja nära hemmet – kanske i en trädgård, vid en badplats eller annan plats ni känner till. För riktigt små barn är det inte konstigare att sova i tält än på andra platser (det är möjligen roligare att busa i tält). Välj en plats du som förälder är trygg med, och som det är lätt att ta sig till och från med prylar, för det blir en del att bära. Läs godnattsaga, borsta tänder och gör som ni brukar vid läggdags. Sen myser ni och lyssnar på fåglar, vind och naturens ljud. Du kanske själv sover lite sämre, men det är inte hela världen – du har ju världens bästa lilla människa som sällskap.

7. Kör plan B

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Om vädret slår om och det blir kallt eller blött: vänd om och gör något annat i stället. Hitta på en lek, ät medhavd matsäck på skyddad plats och gör ett nytt försök vid annat tillfälle.

När kan man då börja med friluftsliv med barn?

Svaret: när de är alldeles små, så snart du känner för det. En kort tur med bärsele i skogen med den färska familjemedlemmen kanske blir ert första gemensamma äventyr. Eller en kort vandring med en tultande ettåring, som får rida på rygg eller i bärstol när orken tryter.

Oavsett när ni börjar, om det är med en nyfödd eller ett äldre barn, så finns det bara en regel: Barnets behov kommer alltid först. Sänk blicken, sakta steget och se världen med barnets blick. Det finns massor att upptäcka.

Are you in the right place