1. Hitta ett rimligt utflyktsmål
Det behöver inte vara långt bort om barnet är litet. En kort tur till närmaste skogsbacke är också friluftsliv, så strunta i om du själv ser bebyggelse mellan träden. Ditt barn tittar troligen mer på en knotig stock som det går att klättra på, en rolig skalbagge som kryper över stigen eller vatten som rinner i ett dike – perfekt att plaska i.
När barnet växer kan färden bli längre, men inte så lång att barnet tappar sugen och turen blir tråkig. Större barn kan behöva lite mer för att lockas ut: kanske sikta mot en våffelstuga eller badplats, eller hyra kanot eller SUP-bräda ihop?
2. Planera tillsammans
Så snart barnet blir lite större kan det vara med och planera äventyret. Delaktighet gör att nyfikenheten ökar. Ta fram kartan och visa vart ni ska. Låt barnet vara med och bestämma fika, snacks och måltider. Och även små barn kan packa sin egen ryggsäck (kanske med lite stöd från början). Det kan vara lärorikt – för både stora och små – att prata om vad man behöver när man är ute.
Prinsessklänning eller dinosauriedräkt hör till exempel till ”utelivets grundutrustning” som vuxna ofta glömmer bort. Lägg till skor, regn- och värmeplagg efter säsong, så är barnet rustat för det mesta i skogen. (Och hur gulligt är det inte med en prinsessa eller dinosaurie som utforskar hjortronmyr och blåbärsris?)