Många magar att mätta

Lina Hallebratt är en erfaren upptäcktsresande. Hennes långa resor till fots, på skidor, i kajak och på cykel har inte bara gett henne utmärkelsen ”Årets svenska äventyrare” en gång, utan två gånger. Hon har vandrat på Santiagos pilgrimsväg, vandrat Haute Route Pyrenéerna från Atlanten till Medelhavet, vandrat på Via Alpina över Alperna, gått från den mexikanska gränsen till Kanada, korsat Karpaterna och Kreta, cyklat 600 mil genom Europa och paddlat längs hela den svenska kustlinjen. För att inte tala om en rad olika traverser upp och ner längs den svenska fjällkedjan och andra bedrifter för många för att räkna!

– Under mina resor har jag lärt mig hur jag vill leva mitt liv, och det är utomhus. Det är där jag mår bäst, säger Lina när Primus möter henne i bergen. Mitt äventyrande började för tio år sedan, under en cykeltur från Lofoten till Jämtland. Jag upplevde en sådan harmoni där i sadeln. Det var nyfikenhet som drev mig, vad finns bakom nästa sväng?

Under de senaste åren har hennes långa äventyr bestått av vinterturer med hundsläde. När Primus träffar henne är hon på en 70-dagars tur i bergen tillsammans med hundarna Peak, Isbjörn, Ynk, Tofslan, Halvar och Libbie. Förutom slädhundarna har Lina med sig Bounty.

– Bountys mamma Yoda flyttade in i mitt tält när jag klättrade i El Chorro i Spanien. Yoda följde med mig hem till Sverige. Det visade sig att hon var gravid och Bounty föddes efter en vecka, säger Lina och ler åt minnet.

Att ta hand om sig själv under en flerdagarstur i fjällen kan vara utmanande. Man blir trött, blöt, kall och hungrig samtidigt. Lina har inte bara sig själv att ta hand om, utan sex till nio andra varelser som behöver mat, vatten, vila och sömn. Mat både för henne och hundarna har körts ut och placerats i depåer längs den planerade rutten mellan Grövelsjön och Kvikkjokk.

– Det är inte möjligt att ha med all mat från start för så många dagar, förklarar Lina.

Just nu är fjället lugnt och solen skiner, men dygnsrytmen härute ser ganska likadan ut oavsett väder. Vakna, smälta snö, fylla magen, ta ner tältet, packa släden, transportera sig ett antal mil. Sedan sätta upp tältet igen, smälta snö, fylla magen och sova. Lina har upplevt temperaturer mellan -35 och +5 under turen. Vädergudarna har bjudit på värmande sol, intensiva snöstormar och kallt regn. Att kunna värma sig själv och hundarna med varm mat under utmanande väderförhållanden är avgörande. Lina börjar plocka fram köket och kastrullerna.

– En del av hundmaten som jag har med mig i släden är fryst. Jag smälter snö och häller i varmt vatten för att tina det och göra det ätbart. Sedan tillsätter jag torrfoder. Vanligtvis får hundarna mat först, sedan lagar jag något till mig själv. Ibland har jag köpt torrfoder, men oftast tar jag med mig min egen hemlagade mat.

Med på resan finns två OmniLite Store TI, Primus lättaste multifuelkök som är utformat för krävande situationer och extrema miljöer. Lina använder enbart bensin, men köket kan också drivas med gas, fotogen, diesel och flygbränsle. PrimeTech- kastrullerna med integrerade värmeväxlare gör att snösmältningen går snabbt och bränsleförbrukningen är låg. Eftersom så många liter vatten krävs för alla hundarna använder Lina de största 2,3-liters kastrullerna.

– Jag skulle inte klara en dag utan köket, säger Lina när hon tänder med en Powerlighter. Jag måste omvandla snö till vatten, och jag måste få varm mat och dryck. Jag använder köket på morgonen och på kvällen. Medan jag äter frukost förbereder jag min lunch, som jag sedan förvarar i en mattermos från Primus. Det är viktigt att vända bränsleflaskan upp och ner och vänta tills den brinner ut och trycket är borta. Då och då behöver jag rengöra med rengöringsnålen för att ta bort sot.

Efter en lång dag på fjället kryper alla in i tältet, både Lina och hundarna. Till en början ser det inte ut som om alla kommer att få plats, men till slut hittar de sin plats. Solen går ner bakom bergen och när skymningen faller blir nattlägret lugnt. Ännu en fjälldag avklarad för team Hallebratt.

Are you in the right place