SÅ FÅR JAG IGÅNG ELDEN
När du hittat en fin plats är det dags att få igång elden. Varje eld behöver tre saker, den så kallade brandtriangeln: torrt och lättantändligt material, värme och syre. Ta antingen med torrt material hemifrån eller använd dig av det naturen har att erbjuda. Gran, tall och björk är bra ved att göra upp elden med. Ett bra tips är att börja med att samla ihop mycket material och sortera i storleksordning innan du tänder elden.
Tändmaterial
En grundprincip när du gör upp eld är att gå från litet material till stort. De minsta delarna kallas tändmaterial och är det som får i gång lågan. Det kan vara björknäver, torrt gräs eller tjärved från en gammal tallstubbe. Ett bra tips är att alltid ha med en liten vattentät burk med extra tändmaterial ut på äventyret. En tampong eller bomullstuss som är insmord i vaselin är ett klassiskt vildmarksknep som ger en stabil låga. Om marken är kall eller fuktig är det en bra idé att försöka få upp elden från marken. Blåser det mycket är det bra att bygga ett vindskydd av ryggsäckar eller annat ni har med er eller hittar på platsen. När du sedan ska tända elden är det viktigt att du går ner på knä och har gott om både tändmaterial och tändved nära till hands.
Tändved
När tändmaterialet fattat eld kan du börja mata elden med tändveden. Det kan till exempel vara små kvistar, fjäderstickor, granris eller annat lätt material som du hittar på marken. Är det blött ute kan du klyva större vedklabbar för att komma åt den torrare kärnveden inuti. Placera inte materialet för tätt, det är viktigt att lågorna hela tiden får syre för att brasan ska ta sig.
Ved
När elden kommit igång ordentligt är det dags för veden och de större grenarna. Börja gärna med tunnare grenar och vedklabbar och fyll på med de grövre bitarna allt eftersom elden tar sig. Ett bra tips när man lagar mat över öppen eld och inte vill bränna maten är att enbart använda sig av tändved och mindre vedträn och mata elden oftare. Det ger snabbare en fin glödbädd än om du lägger på stora vedklabbar. Mindre bitar avger dessutom mindre rök. Vill du bara ha en mysig eld att sitta runt kan du däremot använda större vedträn och mata elden mer sällan.
Ett vanligt misstag är att mata elden för snabbt eller för tätt och på så sätt kväva den. När elden är i gång behöver man bara mata den med jämna mellanrum medan man njuter av värmen, ljuset och den mysiga stämningen runt lägerelden.
När ni ska lämna platsen är det viktigt att använda ordentligt med vatten för att släcka elden om den inte brinner ut helt av sig självt. Man ska kunna ta på askan och kolbitarna som är kvar för att vara säker på att elden är helt släckt. Se dig omkring och lämna alltid platsen i samma eller bättre skick än du fann den.