Gott och enkelt att torka

Målet med det här inlägget är att inspirera till att torka enklare råvaror som du kan använda i din matlagning och att det ska kännas som ett bättre alternativ än färdiga frystorkade rätter. Jag fokuserar mest på torkning av vegetariska färskvaror här, för att det är enklast att lyckas med enligt mig och minst riskfyllt vad gäller bakterietillväxt om torkningen misslyckas. För den som sedan vill fördjupa sig i ämnet så vill jag tipsa om Eric Tornblads bok Torka mat.

Saker som behöver göras för att olika råvaror ska kunna torkas:

  • Ta bort skalet. Det tar längre tid att torka med skalet kvar på eftersom det är frukten och grönsakernas naturliga fuktspärr. Tunna äppelskivor kan ha skalet kvar för att hålla formen lite.
  • Råvarorna behöver vara tunt skurna eller smått hackade. Att riva grönsaker grovt på rivjärn gör också att dom torkar fort. Jämna fina skivor får man lätt om man har matberedare hemma.
  • Förväll råvarorna. Det gör att bakterier dör och det går snabbare att torka efteråt. Frysta grönsaker i butik är förvällda innan dom frysts ner. Därför är dom också väldigt lätta att torka när dom väl tinat.
  • För bladgrönsaker behövs att du ångar eller blancherar dom kort. Annars brukar det komma en hösmak i den färdigtorkade produkten.
  • Stekning. I torr panna. Exempelvis frysta grönsaker kan stekas tills att det mesta av fukten dunstat för att sedan torkas i ugn eller mattork.
  • Salt både drar ut vatten ur råvaror och hämmar bakterietillväxt och kan göra att du inte behöver torka lika länge. Exempelvis paprika, squash, aubergine och tomat går att tömma på den mesta vätskan genom att låta skivor av grönsakerna ligga på en bädd av salt innan torkning.

Torka i ugn, rumstemperatur eller mattork?

I mina turrecept så har jag skrivit hur råvaror kan torkas i ugnen eftersom det är något som dom flesta har hemma. Det bästa är förstås att ha tillgång till en mattork då det skyndar på torktiden, inte drar lika mycket el, och oftast ger bättre kvalité.

När du torkar i ugn så kan det vara bra att ha bakplåtspapper på plåten eller gallret för att råvarorna inte ska fastna. Om du har plåt med teflonbeläggning så klarar du dig nog utan.

När det dags att lägga dina råvaror på plåten, tänk på att lägga så glest mellan bitarna du kan. Om till exempel två morotsskivor ligger på varandra så kommer dom inte bli färdiga samtidigt som dom andra. Det är viktigt att luften kan röra sig fritt runt bitarna.

Bäst resultat av torkningen får du om råvarorna torkas snabbt, men på låg temperatur (gärna inte mer än 50 grader). Det är för att syre i luften förstör näringsämnen desto längre det exponeras i luften. Och om torkningen är för varm så dels bryts näringsämnen sönder och dels så bildas en hinna som hindrar fukten att lämna råvarorna. Enda gången som det är bra att torka varmare är med råvaror som kyckling, kött och fisk då man vill undvika farlig bakterietillväxt.

För att luften ska cirkulera lite i ugnen så är det bra om du har fläkten på eller har ugnsdörren lite på glänt så den fuktiga luften får komma ut.

Olika livsmedel tar olika lång tid att torka. Det är inte ovanligt att saker tar 12 timmar innan det torkat i ugnen. Men ca 8 timmar brukar vara vanligast om du har förbehandlat maten. Det kan va lite svårt att vara säker på att råvarorna är helt torra när du tar ut dom ur ugnen. Bryt upp en bit och känn om det fortfarande finns fukt kvar. Eller stoppa allt i en tät påse i kylen och se om det blir kondens i påsen när allt har svalnat.

När din mat är torr kan du fundera på hur den ska packas. För att göra det lätt på turen så är det bra att packa i portionspåsar med färdigblandade rätter, exempelvis 1 dl couscous, lite torkad purjo, torkad paprika och torkade bönor. Alternativet är att ta med en påse paprika, en påse couscous, en påse purjo, osv. Då får du möjlighet att vara mer kreativ på turen men matlagningen kommer också att ta lite mer tid och energi.

Väl ute på tur så finns det mer matlagningstips:

  • Tänk på att maten blir nyttigare och tillagas snabbare om du blötlägger torrvarorna en stund innan dom ska värmas upp.
  • Torkad mat innehåller nästan inget fett alls. Ta med lite olja eller smör för att göra maten komplett.
  • Glöm inte att du kommer behöva salta och krydda maten. Antingen gör du det direkt i påsen hemma eller så har du med lite kryddor och salt på turen.

Känns det mycket allt det här?

Det förstår jag. Men du kommer att märka när du börjar torka din egen mat att det är lättare än du tror. Börja smått med äppelringar, purjolök och morotsskivor så kommer du märka hur roligt det är, inte minst när man får äta upp allt! Rätt vad det är så byter du ut frystorkade rätter mot dina egna.

Lycka till!

Are you in the right place
CANADA | $ (CAD)
CANADA | $ (CAD)
UK Store | £ (GBP)
UK Store | £ (GBP)
USA | $ (USD)
USA | $ (USD)