Oavsett när på året du beger dig ut i naturen är tillgång till färskt dricksvatten A och O för en trivsam och säker tur. När det fortfarande är barmark är det relativt enkelt att planera rutten så att man kan fylla på flaskorna vid porlande bäckar och vattendrag. Men när snön har lagt sig är det inte säkert att det finns rinnande vatten att tillgå, speciellt i mer högalpina miljöer. Då är det istället viktigt att planera för, och veta hur man smälter snö och is med sitt stormkök.
Carl Lundberg har spenderat största delen av sitt vuxna liv i alpina vintermiljöer. Först som entusiastisk skidåkare och klättrare och sedan femton år som certifierad bergsguide med fokus på hållbarhet och toppturer i Sverige och Norge. Han är numera även ordförande för, och del av utbildningsgruppen inom Svenska Bergsguideorganisationen (SBO). Och är det några som praktiserat snösmältning i olika miljöer och väderförhållanden så är det bergsguider.
Rinnande rent vatten i en bäck är alltid förstahandsvalet. I andra hand använder jag is och i sista hand snö som tar längst tid och kräver mest bränsle, säger Carl Lundberg.
Carl Lundberg planerar vattenåtgången redan när han packar sin utrustning och bestämmer då vilka vattenflaskor och termosar som får följa med på turen. Finns det inget rinnande vatten längs vägen är det snösmältning som gäller. Carl Lundberg smälter is och snö både på morgonen och kvällen och vill helst ha med sig 1–2 liter vatten för dagens aktiviteter. Behövs det mer vatten än så smälter han snö längs vägen.
Hur mycket vatten jag behöver beror på vädret och hur mycket jag svettas. Jag gör verkligen allt jag kan för att inte svettas, både för att slippa bli blöt och för att jag vet att jag har begränsat med vätska. Jobba med klädsel och tempo för att inte svettas och fyll på med så mycket vätska som du behöver, säger han.